Jak se starat o bavlněné povlečení a ložní prádlo, aby zůstalo dlouho krásné?

Autor: Lucie Pešová   |   26.08.2021

Jak se starat o povlečeníZnáme to všichni. Dostaneme jako dárek nebo koupíme krásné, nové a kvalitní ložní prádlo, na kterém jsme nešetřili. Nebo jsme si jednoduše koupili bavlněné povlečení s dokonalým vzorem, do kterého jsme se zamilovali a po druhém, třetím vyprání už zdaleka nevypadá tak, jako vypadalo po zakoupení. Jak této situaci předejít? Spát potřebuje každý, a několik hodin denně povlečení aktivně používáme. S jistou mírou opotřebení se tak počítá, ale jak předejít tomu, aby se povlečení rychle opotřebilo a my byli nuceni pořizovat každého půl roku nové?

Pomůžeme Vám s touto záludností a systematicky projdeme  známé typy povlečení i s návodem, jak na daný materiál, aby vydržel dlouho jako nový. Začneme s bavlněným povlečením, které najdeme jistě v každé domácnosti.

Bavlna je základ

Nejčastější a nejpoužívanější materiály povlečení jsou bavlněné a krepové. Většinou se jedná o bavlněné materiály, případně bavlnu s příměsí syntetických materiálů, proto je jejich údržba v lecčem velmi podobná.

Údržba bavlněného a polybavlněného povlečení

Bavlna je materiálem příjemným, antialergickým a má širokou škálu barevných provedení. Jelikož je její úprava jednoduchá a hladká, dává krásně vyniknout všem pestrým vzorům a  zároveň nezatěžuje nákup bavlněného povlečení naši peněženku. 100% bavlna je v dnešní době již standard. Většinou se také jedná o bavlnu hladce česanou, která je jemnější a příjemnější na omak, než-li klasická (poněkud hrubší) bavlna. Jeho kvalita se posuzuje dle gramáže použité látky, tedy kolik gramů bavlny připadá na 1 m2. Jsou také rozdíly v úpravě vlákna.

Bavlněné povlečení Paví oka

Bavlněné povlečení lze prát v pračce a doporučená teplota je 40, maximálně 60°C. Pokud není povlečení zásadněji znečištěno, nechte teplotu praní na 40°C a při prvním praní ji také udržte na nižší teplotě. U světlého a bílého prádla si můžete dovolit teplotu zvýšit na 60°C ale stále myslete na to, že čím vyšší bude teplota, tím více bude barva či vzor trpět. Také nezapomínejte na to, že barevnou stálost povlečení nejlépe zachováte, pokud budete prát toto povlečení obrácené a zapnuté.

Sušit povlečení můžete také v sušičce ale nejlépe na šetrnější nižší program. Žehlení si také usnadníte tím, že obrácené povlečení po vyprání složíte a v menších dávkách dáte sušit. Můžete je klasicky vyvěsit, ovšem nepoužívejte kolíčky, které látku deformují a vytahají. Pozor také na přímé slunce, které způsobuje nadměrně blednutí barev. Pokud tak bude prádlo viset příliš dlouho, může se tkanina nadměrně vysušovat a tím dochází k poničení struktury vlákna.

Symboly praní a údržby bavlněného povlečení

Praní na teplotu 60°C

Maximální teplota praní je 60°C

Nepoužívejte bělidlo

Nepoužívat bělidlo

Žehlení při maximální teplotě do 200°C

Žehlení při maximální teplotě 200°C

Nelze čistit chemicky 

 Nesmí se chemicky čistit

Lze sušit v bubnové sušičce na sníženou teplotu 

Sušení v bubnové sušičce za snížené teploty

Lze sušit vyvěšené

Prádlo lze sušit vyvěšené

Polybavlna je složena z bavlny s příměsí polyesteru. Ne vždy je však tato kombinace na škodu. Povlečení by tímto mělo být méně náročné na údržbu, jelikož je méně krčivé a nestrávíte tolik času u žehlicího prkna. Tuto vlastnost každá žena jistě ocení. Povlečení lépe drží tvar a vzhled, je prodyšnější, lehčí a jemnější na dotek oproti klasické bavlně.

Vždy se ujistěte, že pro daný výrobek nejsou určeny jiné, speciální pokyny pro jeho údržbu. Všechny potřebné informace najdete na lístku, který je připevněn u každého povlečení.

My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo
Š 2007-2024 I-MATRACE.CZ
0