DOPORUČUJEME
Matrace Lima, počtvrté produktem roku
Sendvičová matrace Lima

Partnerská sendvičová matrace Lima, dvojí tuhosti. Tato matrace má z každé strany jinou tu...

od 4 189 Kč

Matrace - jejich historie, rozdělení a vlastnosti

Matrace se dnes vyskytují běžně v každé domácnosti, a to v různých provedeních, velikostech, z různých materiálů a se specifickými vlastnostmi. Pokud si tělo v noci pořádně neodpočine, není schopno naplno fungovat přes den.
Kvalitní matrace zajistí člověku zdravé spaní bez bolesti.

Historie matrace

Matrace prošly opravdu dlouhým vývojem. V dobách našich předků se používala místo matrace kožešina z ulovené zvěře nebo suchá tráva a listí. Největší problém však byl chlad, který přicházel od země. S odstupem času se proto lidé snažili spát výše, a tak podložku zvedli výše, čímž zamezili přímému kontaktu podložky se zemí. Spaní díky tomu bylo o něco pohodlnější a Ovcepříjemnější.

Další pokrok přišel, když se lůžko začalo vyplňovat senem. To se však lehce lámalo, proleželo
a navíc hodně prášilo. Postupem času ho proto nahradila sláma, která vydržela déle, měla lepší tepelné vlastnosti a menší lámavost. Po dlouhou dobu byla sláma nezbytnou součástí dobových matrací. Na některých statcích a farmách mohou přetrvávat dodnes.

Pokud Vás zajímá, na čem spala např. šlechta, nedělejte si iluze, že by měly matrace současné kvality. Jako výplň používali třeba ovčí vlnu, bavlnu či peří.

Matrace dnešní doby se od výše popsaných podložek velmi razantně odlišuje. Současné matrace
jsou konstruovány na základě mnohaletých studí a nejnovějších technologií. Bližší informace o materiálech k výrobě matrací se dočtete v našem článku „Použité materiály“. Hlavní motivací matrace je poskytnou pevnou oporu páteře a vytvořit pohodlné podmínky pro odpočinek nebo spánek.
Jaké se tedy v dnešní době vyskytují druhy matrací?

Druhy matrací podle výrobního materiálu:

Studená pěna – někdy označovaná jako HR pěna z anglického názvu High Resilience (vysoce pružné). Materiál používaný na výrobu takových matrací disponuje dobrou elasticitou i při vyšší objemové hustotě, tvarovou stálostí a dlouhou životností. Díky otevřenější buněčné struktuře je HR pěna dokonale provzdušněna a snáze odvádí teplo. Tyto matrace jsou ideální v kombinaci s línou pěnou, která zabraňuje vzniku dekubitů (proleženin). Její tvrdost se mění podle teploty, při kontaktu s tělem měkne.

Bio pěna – matrace jsou vyrobeny ze sójového extraktu, který má příznivý vliv na lidský organismus a také šetří nᚠekosystém. Sója je již po tisíc let ceněnou surovinou zemí Dálného východu pro svůj poměrně vysoký podíl lecitinu. Lecitin zvyšuje intenzitu dýchání lidské kůže, nebo ovlivňuje její pružnost. Použití přírodních surovin k výrobě matrací má unikátní vliv na vlastnosti matrace, především nabízí výbornou elasticitu, snižuje riziko deformace a zvyšuje pružnost matrace.

Polyuretanové matrace (PUR pěna) – jedná se o matrace vyrobené z kvalitní pěny, která se vyznačuje dobrou pružností, tvarovou stálostí a nižší cenou. Tato pěna je kvalitnější a snese vyšší zatížení. Matrace jsou vyráběny buď z jedné, nebo více vrstev PUR pěn, které jsou slisovány do sebe. Tyto matrace se řadí mezi tužší.

Pružinové matrace – střed jádra matrace je tvořen pružinovým drátem o různé síle, obvykle 2,4 mm. Jednotlivé pružiny jsou navzájem spojeny přídavnými pérky, díky tomu je znemožněno jejich uvolnění. Každé jádro matrace je opatřeno roznášecí vrstvou impregnovaného vysoce gramážního filcu, který by měl zabránit prostupu pružin. Pružinové matrace jsou díky své konstrukci velmi vzdušné a mají nejlepší větratelnost. Navíc poskytují skvělou oporu ležícímu tělu a udržují tak páteř ve fyziologickém a přirozeném stavu. Lze je uložit na pevnou desku, lakový nebo lamelový rošt. Na polohovací rošt se nedoporučuje.

Taštičkové matrace – jedná se o luxusní matrace s jádrem z taštičkových pružin, které svou vynikající elasticitou zabezpečují ideální ortopedickou polohu páteře a kloubů. Výhodou taštičkových matrací je, že mají větší počet pružin, a tudíž i lepší rozložení váhy na matraci. Jádro matrace obsahuje cca 400 ks jednotlivých pružin v samostatných taštičkách. Kvalitní taštičkové matrace obsahují až 1000 ks pružinek. Výborně kopírují partie těla a mají vysokou elasticitu. Tyto matrace jsou také velmi vzdušné a dobře vysychají.

Profilované matrace – řadí se mezi tvrdší matrace a svým složením nahrazují pružinové matrace. Jejich vzdušnost je zabezpečena příčnými průduchy.

Latexové matrace – vyrábí se z přírodního, syntetického nebo kombinací přírodního a syntetického latexového materiálu. Latex je zdravotně nezávadný a je odolný proti plísním a bakteriím. Tyto matrace jsou velmi pružné a mívají odlehčující a provzdušňující otvory. Skvěle se přizpůsobí tvaru těla, nedochází u nich k proležení a často se kombinují s purovým jádrem nebo kokosem. Hodí se uložit na všechny typy lamelových roštů. Na polohovatelných roštech mohou být umístěny, pokud neobsahují kokosovou vrstvu.

Sendvičové matrace – vyrábí se z několika druhů materiálových vrstev, nejčastěji z kokosové a latexové hmoty. Spojením těchto vrstev přináší dobré provzdušnění matrace a její pevnost. Střed tvoří vrstva drcené polyuretanové pěny, která zajišuje celkové vyztužení matrace. Tyto matrace mají skvělé ortopedické vlastnosti a jsou skvělou volbou, pokud sháníte vysokou kvalitu za rozumnou cenu.

Lamelová matrace – vhodná pro anatomicky správnou podporu páteře, jelikož je tvořena systémem lamelových částí a pružného jádra. Matrace se skládá z ortopedického lamelového roštu, podélných pružících nosníků a roznášecí vrstvy. U tohoto typu matrace lze nastavit maximální nosnost matrace. Lamelovou matraci je nutné uložit na lakový rošt nebo na pevnou desku.

Zónování matrace

Zóny matrací

V případě, že má matrace uvedeny zóny, znamená to, že má v určitých částech rozdílnou tvrdost. Nejčastěji se jedná o matrace s pěti nebo sedmi zónami. Tyto zóny kopírují důležité partie lidského těla. Většinou bývají v oblasti pod rameny a patami měkčí, pod bedry tvrdší. Rozložení zón na matraci je symetrické podle středu, proto je možné matraci otáčet, což by se mělo dělat pravidelně. Použití zónových matrací u dětí a osob menšího vzrůstu je pak nevhodné, protože na jednotlivé zóny nedosáhnou a zóny nepodepírají správé partie těla.

Pokud je matrace vyrobena z některé výše uvedené pěny, udává tuhost a nosnost matrace čtyřčíslí charakterizující její vlastnosti. Toto číslo by Vám každý výrobce/prodejce měl na požádání být schopen sdělit. Na letáčcích a v nabídkách prodejců však toto číslo nenajdete, je nahrazováno slovním označením tuhosti (měkká, střední, tvrdá, extra tvrdá) a nosností matrace uvedenou v kg. V dnešní době je pak trendem používat na jednotlivé vrstvy matrace různé druhy pěn. Často se stává, že matrace má roznášecí vrstvu (horní) z kvalitní pěny a střed jádra matrace je z pěny méně kvalitní (někdy doslova i ze zbytků). Důležitá je také výška celé matrace a jednotlivých vrstev. Rozdílné vlastnosti na matraci má vrstva s výškou 1 cm a s výškou 5 cm. Abychom se ale vrátili k našemu čtyřčíslí, tzv. parametr RG, přesné vysvětlení naleznete zde:

Parametr RG matrace

RG: objemová hmotnost pěny/odpor proti stlačení (RG: A/B).

A – objemová hmotnost pěny. Udává hmotnost pěny v kg na metr krychlový. Lze říci, že čím je tato hodnota vyšší, tím je matrace kvalitnější.

B – odpor proti stlačení. Udává sílu nutnou ke stlačení vzorku definované plochy o 40 %. Čím vyšší číslo, tím je pěna tvrdší. Tento parametr vnímá uživatel hned při prvním kontaktu. Pěny pro výrobu matrací dosahují hodnot 30–50, kdy:

  • 30 – velmi měkké (tuhost 1)
  • 35 – měkké (tuhost 2)
  • 38 – středné tvrdé (tuhost 3)
  • 45 – tvrdé (tuhost 4)
  • 50 – velmi tvrdé (tuhost 5)

 

Tuhosti (tvrdosti) matrace

Při výběru matrace patří tvrdost mezi nejdůležitější faktory. Většinou se uvádí 4 stupně tvrdosti (1 – velmi měkká až 4 – extra tvrdá). Tuhost 1 a 4 se doporučuje uživatelům, kteří hledají buď extrémně měkkou, nebo extrémně tvrdou matraci. Mezi klasické varianty patří tuhost 2 a 3, kdy 2 běžně využívají ženy a 3 muži.

  • Tvrdost č. 1Tuhost č. 1 (měkká) – mezi nejměkčí matrace se řadí především matrace latexové a některé ze studených pěn. Jsou velmi elastické, ideálně se přizpůsobují tvaru lidského těla, nevytváří protitlak a zabraňují vzniku dekubitů (proleženin). Tento typ matrací se doporučuje především ženám, osobám s bolestmi kloubů a seniorům.
  • Tvrdost č. 2Tuhost č. 2 (střední) – patří sem velké množství matrací, především ze studených pěn, matrace polyuretanové, sendvičové a pružinové. Matrace jsou elastické, ideálně se přizpůsobí tvaru těla a udržují páteř v rovině. Uživateli jsou nejčastěji ženy, ale široké uplatnění najde také u mužů různého věku.
  • Tvrdost č. 3Tuhost č. 3 (tvrdá) – řadí se zde matrace sendvičové, pružinové a profilované, u kterých je použita navíc tvarovaná polyuretanová pěny vyšší tuhosti, vrstva kokosového vlákna nebo studená pěna s vyšší tuhostí. Tyto matrace upřednostňují muži, mladší lidé a zákazníci s vyšší hmotností a ti, kteří preferují tvrdší matraci.
  • Tvrdost č. 4Tuhost č. 4 (extra tvrdá) – složeny z vysoce odolné polyuretanové pěny. Vrchní vrstvu tvoří kokosové vlákno, které navíc zajišuje dokonalé provzdušnění. Matrace napomáhají udržet páteř v rovině a lépe prokrvují pokožku. Tento typ tvrdosti upřednostňují uživatelé s vyšší hmotností a muži.
  • Partnerské matraceDnešní doba nabízí tzv. partnerské matrace, neboli matrace dvojí tuhosti, kdy obrácením docílíte odlišné tvrdosti. Tvrdost matrace si tedy zvolíte podle momentální potřeby. V případě koupě matrace pro dva doporučujeme koupi dvou matrací místo jedné velké. Více se dočtete v našem článku „Jedna velká? Nebo dvě menší matrace?“

 

Existují také matrace čtyř tuhostí. Požadovanou tuhost si uživatel zvolí obrácením ložné plochy matrace nebo otočením „hlava-nohy“. U těchto typů matrací není uplatněno pravidlo zrcadlového tvoření zón od středu matrace.

Nosnost matrace

Nosnost matrace
Jedná se o velmi důležitý parametr při výběru matrace. Vždy si zjistěte, jaká je maximální nosnost matrace. Vždy je nutné zvolit matraci, která má vyšší nosnost než vaše váha. Zajistíte si tak dlouhodobou životnost matrace.

Uvažujete o koupi nových matrací a nemůžete se rozhodnout, která je ta pravá? Podívejte se na nᚠčlánek „Jakou matraci si vybrat?“, který Vám s výběrem pomůže. Pokud si i tak nejste výběrem jisti, napište nám, pro koho by matrace měla být určena nebo nám napište tel. číslo, zavoláme Vám obratem zpět.

My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo
Š 2007-2024 I-MATRACE.CZ
0