DOPORUČUJEME
Matrace Lima, počtvrté produktem roku
Sendvičová matrace Lima

Partnerská sendvičová matrace Lima, dvojí tuhosti. Tato matrace má z každé strany jinou tu...

od 4 189 Kč

Víte, jak se v zimě pořádně vyspat?

Jak se v zimě vyspat tak, abychom vstávali do mrazivého rána s chutí? Abychom byli plní energie a dobré nálady?

Začněme podmínkami prostředí pro kvalitní spánek.

Optimální teplota pro spánek je 17 – 18 °C. Zdá se vám to málo? Nezapomeňte, že pocitovou teplotu ovlivňuje také vlhkost vzduchu. V místnosti s velmi nízkou vlhkostí musíte mít o 2-3 °C vyšší teplotu pro dosažení stejné pocitové teploty, jako tomu bude v místnosti s optimální vlhkostí, která je 40 – 60 %. Vyšší vlhkost se nedoporučuje kvůli výskytu plísní a roztočů, kteří by zdravý spánek jistě nepodpořili. Pokud doma bojujete s nízkou vlhkostí, zkuste častěji větrat, pořiďte si rostliny, které jsou brány jako přirozené zvlhčovače. Další variantou je pořídit si přímo zvlhčovač vzduchu.


Pokud máte problém s pocitem vlhkosti nebo chladu v posteli, podívejte se na svou ložnici od základů. Máte pod postelí úložný prostor? Jaký máte rošt ve vaší posteli, je pevný, lakový, lamelový nebo pružinový? A co vaše matrace? Jak dlouho ji máte, není proložená, jaký je na ní potah?Lamelový rošt s přístupem k úložnému prostoru

Pokud máte pod postelí úložné prostory a k tomu pevný rošt, doporučuje se mít dobře odvětrávanou matraci, jinak hrozí, že pot a vlhkost přejdou do matrace, a protože se nebudou mít jak pořádně odpařit, zastaví se o pevný rošt, začnou se vytvářet plísně a množit roztoči. A škrábání v krku neznačí jen příliš nízkou vlhkost prostředí a nachlazení, ale také právě tento problém. Příznaků je samozřejmě více, důležité ale je, že může dojít k poškození zdraví. Jak to řešit? Častým větráním místnosti, větráním matrací. Tím, že je budeme nadzvedávat, aby pod nimi proudil vzduch.


Uvažujete o tom, jak tuto situaci změnit?
Lamelový rošt s přístupem k úložnému prostoru

Postelový rošt chrání vaše lůžko proti vlhkosti. Odvětrává a tím zabraňuje vytváření optimálního prostředí pro roztoče a plísně. Zkuste tedy popřemýšlet o lakovém nebo lamelovém roštu - pohodlný přístup k úložnému prostoru umožňují, a to boční nebo výklopnou nožní částí. Navíc se jedná o lehčí rošty, než jsou ty pevné, takže se vám s nimi bude i lépe manipulovat.

 
Pokud jste naopak dospěli k závěru, že změnu by potřebovala vaše matrace, podívejte se popružinová matrace taštičkové, nebo pružinové matraci, které jsou výborně odvětrávané, a proto jsou vhodné na pevné rošty. U pružinových matrací je nabízena také zimní a letní úprava. Ta spočívá v nedocenitelné vlastnosti matrace v létě teplo odvádět a částečně lidské tělo chladit a v zimě naopak dokonale hřát.


Přikrývky a polštáře
by se měly pravidelně větrat, nejlépe se zbavíte roztočů právě v zimě, kdy nízké teploty eliminují populace těchto nechtěných spolubydlících. Pořádně se podívejte také na to, zda výplň polštářů je jednotná a nevytvářAnatomický polštáří chomáče, které vás při spánku tlačí. Špatný polštář může způsobovat bolesti hlavy a krční páteře. Zkuste tedy vyměnit náplň v polštáři, nebo polštář vyměnit, třeba za zdravotní, které jsou anatomicky tvarované. S náplní u přikrývek to je složitější, protože jsou prošité, a pokud by nekvalitní náplň způsobila nepravidelné vyplnění přikrývky, bude nutné ji vyměnit. V nabídce dnes jistě najdete přikrývky z dutého vlákna, ty jsou vzdušné, lehké, mají dlouhou životnost a snadno se udržují a vlny, ty výborně absorbují vlhkost, hřejí a jsou vhodné pro alergiky. V dnešním sortimentu nechybí ani ty péřové, u kterých je však náročnější údržba.

 
To bychom měli optimální podmínky. Ale co když ve sdílené ložnici některý z partnerů požaduje vyšší teplotu?

Než se začnete stěhovat každý do své místnosti, zkuste se nejdříve zaměřit na to, Přikrývka z dutého vláknakde je problém. Každý z nás je individuální, proto má také jiné nároky na spánek. V noci vyžadují vyšší teplotu většinou muži, je to dáno tím, že jejich metabolismus je vyšší, produkují více tepla, více se potí, což v chladné místnosti vyvolává pocit chladu a způsobuje právě potřebu vyšší teploty v místnosti.  U žen se většinou potýkáme se studenými končetinami, což je způsobováno špatným prokrvením.


Jak s tím bojovat?

Pokud přemýšlíte, jak docílit vyššího pocitu tepla, aniž byste zvyšovali teplotu v místnosti, zkuste se zaměřit také na potah vaší matrace. Potah, který hřeje, je pevná, měkká prošitá látka, která je tvořena několika vrstvami a zadržuje teplo, které by u méně kvalitního potahu prostupovalo do matrace. Pokud máte matraci s tenkým potahem a je snímatelný, můžete ho jednoduše vyměnit. Mezi kvalitní hřejivé potahy patří například potah Medicott.

Přikrývka by měla být dostatečně dlouhá, abyste se do ní pohodlně ,,zachumlali“, měla by hřát a nepropouštět teplo. V dnešní době již neplatí, že čím je přikrývka tlustší, tím více hřeje. Díky změně složení vláken a technologií platí, že by přikrývka měla být lehká a prodyšná.

                A nyní je načase si lehnout a vyzkoušet změnu :-)

 

                   

My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo
Š 2007-2024 I-MATRACE.CZ
0