25 let záruka na matraci, proč ne? Nebo, proč ne!

Autor: Iva Konečná   |   20.08.2015

Nedávno jsem zahlédla reklamu na matrace, ve které garantují záruku na matraci v délce 25 let. Od té doby mi vrtá hlavou, jak to kdo myslel?  To se záruka vztahuje na materiál? Nebo na hygienickou životnost matrace? Dají nám k ní i pojídače roztočů, virů, prachu a kůže? Něco jako u Flinstounů v odpadkovém koši?

Stará matrace

      Žádného bonusového dinosaura nečekejte! Tato záruka se týká zcela obyčejně neobyčejných pěnových a latexových matrací tloušky 10-18 cm. Které, vám jako bonus, stočí do ruličky. Aby byly skladnější! I když se v návodu dočtete, že se vám do 72 hodin „nafoukne“ do standartních rozměrů, tak si v dalším odstavci můžete přečíst, že matraci nesmíte přehýbat, protože by se mohla poškodit.  A teď mi povězte, jaký je rozdíl, když ji přehnou ve výrobě, nebo když to uděláte vy doma? Žádný... Matrace se prostě nerolují!

25 let záruka na materiál?      

      To znamená, že si materiál, ze kterého je matrace vyrobena, zachová stále stejné vlastnosti po dobu 25 let? Je pravda, že jsem se nedočetla, jaké vlastnosti by matrace měly mít. Takže si asi žádné vlastnosti zachovají lehce. Běžně se matrace dělí na zóny, aby splňovaly ortopedické požadavky, aby byly zdravotní, zdravotně nezávadné, abychom je mohli uložit na polohovací, pevné rošty, do špatně větraných místností, pro různé váhové kategorie atd. Když tohle všechno někteří výrobci řeší, jak je možné, že jim chybí tak skvělá záruka?

 Jak je to s životností materiálu?

 

      Přiznám se, sázela jsem na pěnu, ale latex to vyhrál. Stárne rychleji. Materiál podléhá vlivům vnějšího prostředí, na jejichž základě mění své vlastnosti. Latex oxiduje, tvrdne a drolí se, tím se jeho životnost dostává na průměr 10 let. Studená pěna dosahuje životnosti 15 let. Materiálové vlastnosti matrace však nejsou primární v určování její životnosti. Všichni to známe, zdraví až na prvním místě.

Hygienická životnost matrace

       U tohoto odstavce hrozí, že si do své postele bez použití minimálně UV lampy nelehnete. Začněme tím, co si do postele přineseme my sami.

Bakterie v posteli

Odumřelé buňky

      Největší orgán našeho těla, kůže, se neustále regeneruje. V tomto procesu nás zajímá jeho nejsvrchnější vrstva, pokožka. Výsledkem její regenerace jsou odumřelé buňky, které tvoří potravu pro roztoče. Za celý život tímto procesem projde 18-22 kg buněk z naší pokožky.

Pot

     Údaje o množství potu, který jsme za noc schopni vytvořit, se různí, každý jsme jiný. Obvykle se uvádí množství 0,5 – 1,5 l za noc. Pot není jen voda, která se odpaří, obsahuje také minerály, bílkoviny a tuky. To vše dohromady vytváří ideální prostředí pro plísně, bakterie, viry a roztoče, kteří se těmito organickými zbytky živí.


Houby a plísně

     U špatně větraných matrací se mohou vyskytnout houby a plísně typu Asperigillus, Rhizopus, Alternaria.....a další. Některé z těchto spor mohou vyvolat nepříjemné alergické reakce. Velmi důležité je proto větrání a nejen to v místnosti. Správná matrace by měla být vyrobena tak, aby byla dobře větratelná. Pružinové a taštičkové matrace jsou k tomu skvěle uzpůsobeny. Latexové a pěnové matrace by měly mít větrací průduchy. Takže jedna dobrá rada: při koupi matrace se podívejte i pod potah.

    

Bakterie

     Jsou nejrozšířenějšími organismy na světě, není tedy důvod, proč by se měly vyhýbat naší posteli. Jejich velikost se obvykle udává v μm (mikrometrech), což je tisícina milimetru. Mezi nejznámější druhy patří Staphylococcus, Enterococcus, Micrococcus a další. Spolu s viry je řadíme mezi patogeny, tedy původce nemocí. Jejich generační doba závisí na tom, jak dobré podmínky jim k rozšíření populace poskytneme.

Roztoči

     Okem neviditelní členovci. Průměrná délka života samčího jedince je 20 až 30 dnů, samice žije až 10 týdnů a naklade až 100 vajíček. Živí se odumřelou lidskou kůží, mrtvými bakteriemi a viry. Pro nás jsou škodlivé zejména jejich výměšky, které ulpí na prachových částicích a my je každým pohybem v lůžku rozvíříme a vdechujeme. Roztoči způsobují potíže s dýchacím ústrojím. U alergiků a astmatiků zhoršují průvodní projevy těchto nemocí.


Takže mít matraci 25 let? Ještě si říkáte, proč ne?

 

     Pokud si řekneme, že denně strávíme v posteli osm hodin, tedy třetinu dne, budeme mít 25 let jednu matraci. Jako správní idealisté budeme počítat, že zde pobudeme do sta let. A poněkud pesimisticky, že v ní budeme spát sami. Pak bychom v jedné matraci nechali průměrně 1,6 kg odumřelých buněk.

     Přidejme k tomu množství potu. Za čtvrt století to dělá neuvěřitelných 9 125 litrů. Abychom se vypracovali k tomuto číslu, je samozřejmě nutné spát každý den ve stejné posteli a potit se alespoň na hodnotu jednoho litru za noc. I když se o toto číslo matrace dělí s povlečením, přikrývkou a polštářem, naplníme jím bazén pro celou rodinu.

     Jak velká populace roztočů, virů a bakterií se za 25 let vytvoří, raději počítat nebudeme a ani to nelze, záleží na podmínkách, které jim vytvoříme.

 

K zamyšlení: večerní rituál před spaním

    Smýt ze sebe špínu všedního dne mýdly a gely, které nás učiní neodolatelnými, šampony na objem, výživu a lesk. Namazat se krémy na obličej, oči, krk, dekolt, tělo, hemeroidy a hlavně to nepoplést. Vyčistit zuby pastou, mezizubními kartáčky, nití a propláchnout ústní vodou. Po usmátí se do zrcadla na dobrou noc raději znovu přejet zuby a spát. Samozřejmě v čistém pyžamu, do čerstvě povlečeného ložního prádla, které pereme na 60 °C, abychom zničili, co nejvíce čehokoli, a pro jistotu do praní přilijeme trošku octa, člověk nikdy neví, že... Kupujeme prášky a aviváže, to pro pocit čistoty a svěžesti. Všechno to voní! Takže, vše máme připraveno, konečně se jde na to, naše oáza klidu.

    Která je po letech jen naše a naší soukromé mikro-Las Vegas...

    

 

My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo
Š 2007-2024 I-MATRACE.CZ
0