Polyfázový spánek

|   25.04.2018

Jistě všichni víme, spánek je důležitý. Během něj se regeneruje naše tělo a odpočívá naše mysl. Po správném spánku bychom měli mít plno energie. Co když tomu tak není? Může tento problém vyřešit polyfázový spánek?

Budíček


Spánkové cykly

Podle některých studií při klasickém monofázovém spánku (tedy když spíme pouze jednou, cca 6-8 hodin) je spánek rozdělen do několika cyklů a každý obsahuje: probuzení – fáze snění – částečná bdělost – lehký spánek – hluboký spánek. Jeden cyklus trvá cca 90 minut.  Tato studie poukazuje na to, že každý cyklus má o něco méně „hluboký spánek“. Z těchto závěrů vyplývá, že optimální doba na načerpání energie u monofázového spánku jsou 4 cykly. V pátém cyklu již hlubokého spánku nedosáhneme, naše tělo ani mysl se neregeneruje. Stává se tedy, že pokud spíme déle než 8 hodin, budíme se mnohem více unavení.

Graf

Polyfázový spánek

Jedním z řešení může být tedy polyfázový spánek. Jak již název napovídá, jedná se o více fází spánku během celého dne. Nejedná se však o to, že když jsme unavení, tak si zdřímneme. I polyfázový spánek probíhá v různých režimech a má svá pravidla. Standardně je dodržen 1 hlavní spánek, který je doplněn několika napy – odpočinky, šlofíky, které trvají 15-30 minut. 30 minut nesmí překročit, protože se pak můžeme snadno dostat do spánkového cyklu a budili bychom se unavení.


Bifázový spánek - je jednoduchý režim polyfázového spánku, kdy se spí 6 hodin v noci (což zahrne 4 spánkové cykly) a jedním napem. Doba šlofíku není striktně daná.

Everyman – tento režim má ještě 3 podkategorie: se 2/3/4 napy. Tedy spíme 4,5 hodiny v noci a ty doplníme 2 šlofíky ve dne. Everyman 3 – v noci spíme 3 hodiny a přes den máme 2 šlofíky a Everyman 4 – v noci spíme 1,5 hodiny a máme 4 šlofíky ve dne. U těchto režimů je poměrně důležité dodržovat doby usínání.

Uberman – jedná se o nejradikálnější režim polyfázového spánku, kdy spíte 6x 25 minut. U tohoto režimu je důležité striktně dodržovat, aby se dodržoval přesně čas, tedy každé 4 hodiny se prospat na 25 minut.

Spánkové režimy

 

Pro koho je polyfázový spánek nevhodný?

Ačkoli můžete polyfázovým spánkem ušetřit nějaký ten čas navíc, rozhodně se nedoporučuje pro osoby, které využívají kreativní myšlení a musí přicházet s novými nápady. Je možné maximálně využít bifázový spánek.
Dále je nevhodné polyfázový spánek používat při zaměstnáních a činnostech, které vyžadují koncentraci a bdělost (řízení vozidel aj.). Také není vhodný pro sportovce, osoby s t잚í manuální prací a při nemoci.

Pro koho je polyfázový spánek vhodný?

Existují i pozice a povolání, kde je potřebné být větší část dne vzhůru (např. hlídky aj.). V extrémních případech i situace, kdy není bezpečný dlouhý spánek.

Pokud máte chu a zájem vyzkoušet polyfázový spánek, doporučujeme začít zvolna a bifázovým spánkem. Adaptace na nový režim by měla být cca 2 týdny.

Šlofík v práci po obědě?

Jeden odpolední šlofík prokazatelně zvyšuje produktivitu o 30%, zlepšuje bdělost a koncentraci a to téměř o 100%  a snižuje riziko srdečních příhod.

My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo
Š 2007-2024 I-MATRACE.CZ
0