Probouzíte se během noci a už ne a ne usnout?

|   25.11.2021

Probouzíte se během noci a už ne a ne usnout?

Budete se divit, ale tento problém je častější, než potíže s usínáním.


Co v takové chvíli udělat?

 

Nejlépe je tomuto problému předcházet. Většinou je probuzení spojeno se stresem a našimi starostmi, které si z celého dne přenášíme také do našeho spánku.
Jít spát s čistou hlavou není vždy jednoduché. Potíže v zaměstnání, starosti s dětmi nebo hádka s partnerem jsou záležitosti, které je ideální vyřešit ještě před usnutím. Své neshody a kárání dětí tedy odložme raději až na ráno.  

Se zaměstnáním a úkoly na další den je to složitější. Tady nám může pomoci osvědčená jednoduchá metoda „deníčku“. Abychom nemuseli naše povinnosti držet v paměti, mějme na nočním stolku deníček a pero. Jakmile nás popadne úzkost z nedokončených nebo nových úkolů, bleskově si je zapišme. Úleva se dostaví většinou okamžitě.


A jak se zachovat, když už se probudíme?


Probouzíte se během noci a už ne a ne usnout?Co nejdříve vyřešme to, co Vás tíží. Nutkání toalety je nejlépe vyřešit ihned.. Snaha zaspat tuto potřebu je většinou marná… Sucho v ústech? Zaženeme douškem obyčejné vody. Své starosti můžeme zapsat do notesu. To vše je dobré dělat vždy při ztlumeném světle, aby naše oči i tělo zůstali přivyklé na tmu. Usínání tak bude snazší. Převalování se v posteli v polospánku je pro naše tělo spíše vyčerpávající a deprimující.
Co ovšem udělat, pokud se cítíme již odpočatí? Většinou je to klam těla a mysli a spánek nám bude nad ránem jistě chybět. Můžeme v takovém případě zkusit vstát z postele a krátce se zabavit zklidňující činností. Třeba sudoku, ruční prací nebo klidnou četbou. Jistě se vyhněme televizi a mobilu. Tito tzv. „pomocníci“ nám nepomohou. Naopak díky svému modrému světlu nám ještě uškodí.


Spoustu mužů také láká noční jízda do lednice. Ani tento způsob trávení nočního času není šastný. Jakmile se stane noční výlet pravidelností, už jen těžce se jej budeme zbavovat.


A co sklenka vína nebo „panáček“ na dobrou noc?


Alkohol je pro tělo často zrádný. Ano, večer nám možná pomůže rychleji usnout, ale co se poté děje v našem těle? Místo aby se regenerovalo, má spoustu práce s tím, aby nás očistilo od alkoholu. Zatímco se mohlo třeba věnovat odbourávání tuků, což jistě ocení většina dam.


Dospíme se během dne?

Probouzíte se během noci a už ne a ne usnout?
Nedospíme. Pokud si během dne zadřímneme, docílíme akorát ještě hlubšího narušení další noci a spánkového rytmu těla. Zkusme se překonat a počkat raději až na pořádný noční spánek.
Občasné potíže se spánkem může mít každý. Určitě ale není dobré, abychom podceňovali prosby našeho těla. Není žádnou vzácností, že nás naše zlozvyky přivedou až k chronické nespavosti. A to už není žádná legrace ani pro odborníky.
Co je tedy klíčem ke spokojenému spánku a tím také posílení našeho zdraví?
Správné stravovací návyky, spokojené vztahy, málo starostí a pozitivní nadhled. Tedy nic snadného…

Všem držíme pěsti a přejeme klidný spánek.


My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo
Š 2007-2024 I-MATRACE.CZ
0