DOPORUČUJEME
Matrace Lima, počtvrté produktem roku
Sendvičová matrace Lima

Partnerská sendvičová matrace Lima, dvojí tuhosti. Tato matrace má z každé strany jinou tu...

od 4 189 Kč

Jak funguje zátěžová přikrývka?

Zátěžová přikrývka je pomůcka, která zlepšuje život dětem i dospělým s poruchami soustředění, autismu a dalšími nemocemi. Zatěžování částí těla působí terapeuticky, navozuje to pocit bezpečí a objetí. Pomáhá k uvolnění, zklidnění i zlepšení koncentrace.

 

Jak funguje zátěžová přikrývka?

 

Jak zátěžová přikrývka funguje?

Přikrývka váží od 3,5 kg po 11kg, (každá váha je určena pro uživatele jiného věku) a funguje tak, že vytváří stálý jemný tlak, který stimuluje tělo k uvolňování hormonu melatoninu a serotoninu.  Serotonin je hormon, který pomáhá k emoční vyrovnanosti a pohodě. Přirozeně se v našem těle vyskytuje. Správné používání přikrývky vede ke zklidnění, relaxaci i lepšímu soustředění a udržení pozornosti.

Zátěžová přikrývka

Přikrývky obsahují polypropylenové kuličky, které zajišují přiměřenou zátěž na tělo. Vytváří rovnoměrný tlak pomocí prošití přikrývky a tedy i rovnoměrného rozmístění zátěžového materiálu.

Komu přikrývka pomáhá?

Při zakrytí přikrývkou dochází k navození pocitu bezpečí. Využivají ji lidé doma i ve specializovaných zařízeních a nemocnicích.
Nejčastěji přikrývky pomáhají při léčbě onemocnění autismu, ADHD, hyperaktivity, pocitů úzkosti, syndromu CAN (syndrom týraného, zneužívaného a zanedbaného dítěte). Dále je to fetální alkoholový syndrom, posttraumatická stresová porucha, nespavost, všeobecné projevy rozrušenosti, nepokoje a nestability.


Nejsou ovšem určeny pouze k léčbě, nebo zmírnění příznaků výše uvedených onemocnění. Zklidňující efekt mají také na děti ve věku, kdy objevují svět a jejich představivost je více než živá. Postupně se začínají uplatňovat, jako relaxační pomůcka v mateřských školkách a speciálních zařízeních, kde napomáhají k uvolnění vnějšího stresu. K tomuto uvolnění jí používají také lidé, kteří pracují pod velkým tlakem.

 Komu pomáhá zátěžová přikrývka

Jak přikrývku používat?

Přikrývky jsou rozděleny podle váhy. Čím je uživatel lehčí, tím lehčí potřebuje i přikrývku. Cílem zátěžové přikrývky je obepnout celé tělo. Tak jako objetí mezi dvěma lidmi netrvá hodiny i zátěžová přikrývka se má používat vždy jen chvíli - jedná se o minuty. Během této doby reaguje mozek na změny stavu, pokud by přikrývka takto působila dlouhodobě, mozek si na ni zvykne a vytratí se její účinek.

Zatížením těla od nohou až po hrudník, dostane mozek nový impuls a uvědomí si, jaké má jeho tělo hranice - to je velmi vzácné, zejména pro pacienty dlouhodobě ležící.

Přikrývky nepokládáme v úrovni od srdce nahoru - může to způsobit naopak paniku a ztíží dýchání. Pokud pacient sám chce, může se přikrýt až po ramena.

Pokud se použije t잚í přikrývka než je optimální pro váhovou kategorii uživatele, krátkým působením neublíží. Po sundání je důležité se zeptat uživatele,  jaké má pocity a jak to na něj působilo.

Osoby s vysokou aktivitou zatížení zklidní a pomůže jim soustředit se a relaxovat. Intezivní podnět, který je tatížením vyvolán pošle impuls do mozku, který reaguje zklidněním a uvolněním.

Při práci s dětmi je možné zakrýt i více dětí najednou, třeba jen nohou. Děti to často uklidní, eliminuje se motorický neklid, nervozita nebo mimovolné záškuby, které takto naráží na odpor.

Zklidnění dítěte

Pomůcku necháme na dítě působit určitou dobu a potom ji odstraníme. Mozek dostane impuls, uklidní se. I když pomůcku odstraníme, zážitek zůstává. Zážitek můžeme udělat silnější, například použítím příjemné vůně - mozek si vytvoří paměovou stopu, která je hlubší. Toto zklidnění může ovlivňovat chování dítěte i dlouhodobě.

 

Čeho s přikrývkou docílíme?

Zátěžová přikrývka má za úkol změnit stav (zklidnit, uvolnit, pomoci se soustředit, dát pocit bezpečí, vnímat vlastní tělo). Po zatížení dochází k uvolňování hormonu serotoninu, viz. výše., to vede ke zvýšení celkové pohody a zklidnění.

 

Z čeho je přikrývka vyrobena?

Na výrobu jsou použity kvalitní, co nejvíce přírodní materiály. Vnitřní potah je vyroben ze 100% bavlny, která je zároveň měkká a odolná. Vnější potah je 50 % Lyocell a 50 % bavlna pro zajištění co nejvyšší prodyšnosti přikrývky. Lyocell je přírodní látka, která zajišuje vzdušnost přikrývky a zabraňuje nepříjemnému zvýšení pocení. 

Lyocell, vlákno ze dřeva 

Jak vybrat vhodnou zátěžovou přikrývku?

Výběr se odvíjí od váhy uživatele. Pro snadnou orientaci uvádíme tabulku váhových kategorií.

 Tabulka zátěže

Přikrývky se pomalu začínají stávat součástí českého trhu. První výroba probíhala v domácích dílnách a postupně se rozšířila i do odborné výroby. Na i-matrace.cz Vám rádi pomůžeme s výběrem zátěžové přikrývky z odborné výroby a jejím zakoupením.

Zátěžové přikrývky:

  • Doprava zdarma
Zátěžová přikrývka

Zátěžová přikrývka

Dodáváme do 1. týdne

Zdravotní zátěžová přikrývka pro pocit jistoty a celkového zklidnění. ...

od 4 927Kč
detail
  • Doprava zdarma
Zátěžové přikrývka, váhy 3,5kg

Zátěžová 3,5kg

Dodáváme do 1. týdne

Pro malé děti váhy 10-16kg. Přikrývka má 3,5 kg a je zdravotní ...

od 4 927Kč
detail
  • Doprava zdarma
Zátěžové přikrývka, váhy 4,5kg

Zátěžová 4,5kg

Dodáváme do 1. týdne

Pro malé děti váhy 16 - 20,5 kg. Přikrývka má 4,5kg a je zdravotní ...

od 5 111Kč
detail
  • Doprava zdarma
Zátěžové přikrývka, váhy 5,5 kg

Zátěžová 5,5 kg

Dodáváme do 1. týdne

Pro větší děti, váhy 20,5 - 32 kg. Přikrývka má 5,5kg a je zdravotní ...

od 5 302Kč
detail
  • Doprava zdarma
Zátěžové přikrývka 8 kg

Zátěžová 8 kg

Dodáváme do 1. týdne

Pro děti i dospělé váhy 32 - 63,5 kg. Přikrývka má 8 kg a je zdravotní ...

od 9 185Kč
detail
  • Doprava zdarma
Zátěžové přikrývka, váha 11kg

Zátěžová 11 kg

Dodáváme do 1. týdne

Pro dospělé váhy 63,5 a více kg. Přikrývka váží 11 kg a je zdravotní ...

od 9 746Kč
detail
My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo
Š 2007-2024 I-MATRACE.CZ
0